H1: Ontwikkeling, Nederland
Op deze pagina vergelijken we Nederland met Madagaskar door middel van 10 begrippen!
1. Alfabetiseringsgraad
In Nederland is, net als in de rest van Europa, de alfabetiseringsgraad boven de 97%. Alleen in Portugal en Griekenland gaat het percentage onder de 97%. In Nederland en de rest van Europa is het percentage zo hoog omdat alles goed is geregeld, iedereen betaalt belasting, waardoor docenten aangenomen kunnen worden en scholen worden gebouwd. Er zijn genoeg leerkrachten en bijna iedereen in Nederland heeft genoeg geld om naar school te gaan. Dan is er ook nog leerplicht waardoor je wel naar school moét. Dit alles zorgt voor de hoge alfabetiseringsgraad.
2. Levensverwachting
In Nederland is een hoge levensverwachting, de levensverwachting was in 2016 namelijk 81,71 jaar. Ook dit komt door de belasting in Nederland. Door de belasting is een goeie gezondheidszorg en is alles hygiënisch hier. Als je een griepje of koorts hebt is het makkelijk te genezen in Nederland!
3. Bnp/hoofd
In Nederland is bijna alles goed geregeld, er is bijvoorbeeld heel weinig dakloosheid. Doordat veel mensen werken gaat de bnp/hoofd omhoog. De bnp/hoofd is daarom in Nederland 45.294,78 USD (2016)
4. Mainports
Nederland heeft 2 grote mainports, Schiphol, een vliegveld, en de 2e is de haven van Rotterdam, de haven is belangrijk voor heel veel aan en afvoer van goederen in Europa. Het is de haven met het grootste achterland van Europa, alleen de haven van Antwerpen en Hamburg komen aardig in de buurt.
5. Achterland
Nederland heeft een groot achterland, een heel groot gedeelte van West-Europa is afhankelijk van de goederen die worden afgeleverd bij de haven van Rotterdam
6. Sectoren
In Nederland werken veel mensen in de tertiaire sector, weinig mensen in de secundaire en heel weinig in de primaire, de verdeling is:
- Primair: 1,5%
- Secundair: 17,5%
- Tertiair: 81%
7. Koopkracht
De koopkracht in Nederland is 43.300 USD (2013) Nederland staat op de 15e plaats als het gaat om koopkracht.
8. Gini-Coëfficiënt
Nederland is een land waar veel mensen het goed hebben. Er is veel gelijkheid. Het is natuurlijk niet helemaal gelijk, maar dat zou óók weer niet goed zijn voor de economie. De Gini-coëfficiënt is in Nederland 0,26 (2011)
9. VN-Welzijnsindex
De 7e plaats wordt ingenomen door Nederland op VN-Welzijnsindex. Al deze punten hierboven zorgen daarvoor.
10. Centrumland/Semiperiferie/periferie
Nederland is een centrumland, Er is een goeie economie en zoals u al heeft kunnen lezen is Nederland een heel stabiel land. Nederland staat daarom ook hoog op de VN-Welzijnsindex.
Hoofdstuk 1: Ontwikkeling, Madagaskar
1. Alfabetiseringsgraad
In Madagaskar is in tegenstelling tot Nederland een slechte economie. Er zijn weinig en als ze er zijn slechte scholen. Weinig mensen kunnen naar school. Hierdoor is de alfabetiseringsgraad laag. De alfabetiseringsgraad is: 65% (2015)
2. Levensverwachting
In Madagaskar is de gezondheidszorg een stuk slechter dan in Nederland. Mensen kunnen sterven aan de meest normale ziektes. Griep, koorts en ga zo maar door kunnen dodelijk zijn. Ook werken veel mensen intensief. De levensverwachting is 65,48 jaar. (2015)3.BNP/Hoofd
3. BNP/Hoofd
Doordat er een slechte economie is, er veel mensen werken in de primaire sector werken en er weinig mensen werken verdienen mensen dus weinig. Hierdoor is het BNP/Hoofd laag. Het bedraagt 401,32 USD (2015)
- Mainports
Madagascar heeft geen mainports, ze hebben wel kleine haventjes en 1 vliegveld, in de hoofdstad, Antananarivo.
- Achterland
Madagascar heeft geen achterland, het zorgt voor hun eigen aan en afvoer.
- Sectoren
In Madagascar werken de meeste mensen in de tertiaire sector, daarna komt de primaire en daarna de secundaire. Het is dus net iets anders dan in Nederland. Dit is de verdeling van sectoren:
Primair: 28,3%
Secundair: 16,4%
Tertiair: 55,2%
7. Koopkracht
Het BNP/Hoofd in Madagaskar is 401,32 USD, maar dan weet je nog niet zo veel, want hoeveel kan je kopen voor dat geld? De koopkracht in Madagaskar is erg laag, het is 1000 USD.
8. Gini-coëfficiënt
Madagaskar is een vrij ongelijk land, de Gini-coëfficiënt is 0,44, dit is een flink hoger dan de ongelijkheid in Nederland.
9. VN-Welzijnsindex
Madagascar is niet een heel goed land om in te leven. Alle punten zorgen ervoor dat Madagaskar in 2015 de 158e plaats behaalde in de VN-Welzijnsindex.
10. Centrumland/Semiperiferie/Periferie
Madagaskar is een periferie-land. Alle punten zorgen ervoor dat Madagaskar een periferie is. er werken dan wel veel mensen in de tertiaire sector, maar dit heeft vooral te maken met het toerisme, dit zijn bijvoorbeeld mensen die bootjes verhuren of als piccolo werken in een hotel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb